Firefox 85 с нова полезна функция

+26
266
Firefox 85 с нова полезна функция

Firefox 85, който се очаква да излезе през януари, по подразбиране ще включва нова функция за защита, Network Partitioning. Иновацията има за цел да подобри защитата срещу идентификация на потребителя и проследяване на движенията му в Интернет.

Новата функционалност реализира концепцията за разделяне на съхранение от страна на клиента - разделяне на съхранението на данни от страна на клиента. 

Понастоящем този стандарт се разработва от работната група за поверителност на W3C. При сърфиране в интернет могат да се съхраняват данни от страна на клиента, като потребителски предпочитания за сайтове, генерирани от потребителя документи и копия, подходящи за офлайн употреба и много други. 

Използвайки локални хранилища, създадени с помощта на API на JavaScript, можете да персонализирате настройките на сайта, да ускорите зареждането им в браузъра, както и да запомните данните за упълномощаване на посетителите и предишната им активност - например съдържанието на пазарска количка в магазин или пакет от музикални файлове за онлайн игра ... 

Най-известната форма за съхраняване на информация от страна на клиента са бисквитките, чието използване се регулира от закона в много страни. 

Съвременните браузъри също поддържат различни API-та, които позволяват съхраняване на данни като потребителско име, успешно / неуспешно влизане, изображения, икони, шрифтове, HTTP отговори на конкретни заявки, заглавки CORS (Cross-Origin Resource Sharing), позволяват на потребителския агент да получи разрешение за достъп до ресурси в друг домейн) и т.н. 

Цялото това количество информация се споделя от сайтовете, което значително улеснява проследяването на потребителските действия в Интернет, включително за показване на нежелани реклами. Функционалността на мрежовото разделяне ще позволи на Firefox да разделя набора от съхранени ресурси на фрагменти и да търси записи в кешовете по ключа - URL и суфикс на публично достояние (eTLD). 

Firefox e много добър браузър за персонално и бизнес ползване. В предишната статия обсъждахме режим HTTPS only във Firefox който е много важен. 

Официален сайт на Firefox - Отвори

Надяваме се че бях полезен за вас, бъдете винаги здрави и щастливи !

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии