Технологиите на блокчейн ще помогнат за защита на автомобилната електроника от фалшифициране

+25
323
Технологиите на блокчейн ще помогнат за защита на автомобилната електроника от фалшифициране

Технологията на разпределената блокова верига (блокчейн) може да се използва не само при финансови транзакции, използващи криптовалута, но и за контрол на логистичните процеси. Производителите на полупроводници и производителите на автомобили възнамеряват да създадат обща система за проследяване на компоненти през следващите години.

Тази инициатива се съобщава от Nikkei Asian Review. Интересите на производителите на автомобили в алианса Mobility Open Blockchain Initiative ще бъдат представени от около сто компании, включително Honda Motor и General Motors, а от страна на производителите на полупроводникови компоненти, тя ще включва членове на асоциацията SEMI, която вече обединява около 2000 компании, включително Intel. Целта на инициативата е проста и ясна - да се създаде система, която позволява проследяване на електронен компонент през целия му живот, от конвейера до колата, в която ще се използва.

Баркодът, приложен към конкретен чип, ще позволи на всички етапи да получава информация за неговите движения в логистичния процес, да обработва по-бързо митническите документи и при необходимост да проследява дефектни партиди с висока точност. Технологията Blockchain ще помогне за защитата на информацията от фалшифициране. Според някои доклади фалшивите полупроводникови продукти годишно носят на американските компании загуби до 7,5 милиарда долара.

Пазарът на автомобилна електроника процъфтява. Според прогнозите на KPMG до 2040 г. оборотът на този пазар ще се увеличи четирикратно до $ 200 млрд. Инструментите за контрол на жизнения цикъл на продукта ще бъдат полезни за всички негови участници.

В светлината на нарастващите изисквания за екологосъобразност на продуктите, наличието на един вид „цифров паспорт“ за всеки компонент ще ви позволи да проследите точно какъв въглероден отпечатък ще остави в производствения процес.

Източник на изображението: Reuters

Благодарим ви за четенето! Пожелавами ви успех във всичко!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии