|

Израел създаде батерии за електрически автомобили, които се зареждат за пет минути

+16
191
Израел създаде батерии за електрически автомобили, които се зареждат за пет минути

Израелският стартъп StoreDot пусна бързо зареждаща се батерия за електрически превозни средства. Благодарение на новото устройство, собствениците на такива автомобили ще могат да ги "зареждат" само за пет минути.

Характеристика на устройството за бързо зареждане е използването на металоидни наночастици вместо графит, който най-често се използва в съвременните батерии. Разработката StoreDot ще позволи на собствениците на електрически автомобили да ги зареждат с гориво толкова бързо, колкото бензиновите или дизеловите автомобили в компанията.

Батериите за стартиране са произведени от EVE Energy в Китай. Те се произвеждат в същите фабрики като литиево-йонните батерии. В бъдеще компанията възнамерява да пусне друга проба батерия, замествайки графита с по-евтин силиций.

Изпълнителният директор на StoreDot Дорон Майерсдорф отбеляза, че в повечето случаи хората не са склонни да купуват електрически автомобили, не поради високата цена, а поради ниския капацитет на батерията. „Или се страхувате да не закъсате на магистралата, или трябва да седите два час