Brave предлага вградена IPFS интеграция, която ще предефинира мрежата

+28
339
Brave предлага вградена IPFS интеграция, която ще предефинира мрежата

IPFS е интегриран в уеб браузъра Brave, което го прави първият браузър, който има IPFS интеграция.

Преместването продължава да добавя достъпност към IPFS, като позволява на смелите потребители да имат достъп до съдържание по протокола, "позволявайки ipfs: // URIs през шлюз или задавайки пълен IPFS възел с едно щракване", се казва в изявление, придружаващо съобщението.

„IPFS е важен за целостта на блокчейн и самоописанието на данните“, каза Брайън Бонди, технически директор и съосновател на Brave „Досега разглежданото съдържание може да бъде достъпно дори офлайн, използвайки IPFS. Мрежата IPFS осигурява достъп до съдържание, дори ако е цензурирано от корпорации и национални държави, като например части от Уикипедия. "

Как може да изглежда наистина децентрализираният достъп до информация?

Според Дитрих Аял, технически мениджър за интеграция на браузъри в IPFS, въпреки че протоколът все още е в процес на разработка, неговият лесен и директен достъп е важен за потребители, които имат реални проблеми с достъпа до интернет, доверието в данните и цензурата в ежедневието си онлайн. и препращане на данни от блокчейн за приложенията на Web 3.0.

Една от целите на тази интеграция, казва Аяла, е да получим ранна представа за това как може да изглежда наистина децентрализираният достъп до информация и да получим обратна връзка от разработчици и потребители, така че IPFS да може да добави повече функции и функционалност към Brave.

Смелите потребители, които включат IPFS възела, ще имат мрежа, която ще работи по време на прекъсвания и прекъсвания на Интернет и, например, ще имат достъп до важна информация като новини на COVID-19, която е цензурирана в някои страни.

IPFS съхранява това, което гледате, така че може да се използва офлайн, което е ключов фактор на места със скъп достъп до интернет или нестабилни мрежи.

„IPFS също така предоставя възможност за споделяне и работа заедно в офлайн или в несвързана среда - възлите могат да се откриват помежду си в локални мрежи, дори ако не са свързани с интернет“, каза Аяла. "Простата и директна достъпност на IPFS чрез браузъра Brave драстично намалява лентата за разработчиците да се възползват от тези функции в приложенията."

Как работи IPFS?

IPFS е „радикална промяна в начина, по който хората се движат и използват Интернет“.

„Текущата парадигма на уеб търсенето използва HTTP протокол, който изпраща заявки за онлайн съдържание до един сървър, който съхранява информацията. Това означава, че ако нещо се промени или бъде блокирано, няма да има надежден начин за достъп до него отново “, пише той.

IPFS, peer-to-peer протокол, вместо това позволява на потребителите да изтеглят уеб страници и съдържание, съхранявано на множество сървъри, и предоставя исторически версии, които показват как са били манипулирани с документи.

С тази нова интеграция, смелите потребители ще имат по-лесен достъп до протокола, както и ще намалят натоварването на сървъра от издателя на съдържание и ще подобрят цялостната устойчивост на интернет. В момента има над 4000 членове на IPFS по целия свят. Браузърът Brave се използва от 24 милиона души, потенциално разширявайки обхвата на IPFS.

Единният идентификатор на ресурс (URI) е уникален уеб идентификатор, състоящ се от URL или унифицирано име на ресурс и се използва за извличане на информация в мрежата.

„Смелите потребители ще могат да изтеглят iRI-ите на ipfs: // и ipns: //, което дава възможност на потребителите да изтеглят много ново съдържание, до което няма достъп в други браузъри“, каза Бонди. „Dapps са идеални кандидати за IPFS хостинг и някои dapps използват връзки към IPFS съдържание.“

Новината идва по-малко от седмица, след като облачният хостинг гигант Cloudflare обяви, че ще може да се свързва с домейни, хоствани от Ethereum Name Service (ENS) и IPFS, допълнително разширявайки обхвата на IPFS.

„В Cloudflare Research ние проучваме алтернативни начини за разрешаване на заявки за отговори, които съответстват на тези атрибути. Горди сме да обявим нов WAN преобразувател, който ви позволява достъп до IPFS съдържание, индексирано от Ethereum Name Service (ENS) “, гласи публикацията в блога.

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии