Кой е разработчик - Full Stack?

+28
874
Кой е разработчик - Full Stack?

Привет ОтговориБГ!

За мен разработчикът на Full Stack е човек с добро разбиране на всяко ниво на развитие и искрен интерес към всички софтуерни технологии.

Добрите разработчици, които са запознати с целия стек, знаят как да улеснят живота на хората около тях. Ето защо съм толкова против фрагментацията на работното място. Разбира се, политическите и комуникационни проблеми пречат на големите организации. Мисля, че същността на политиката за наемане на Facebook е, че ако умните хора използват главите си и слушат сърцата си, тогава най-добрият продукт се създава за по-малко време.

Пълни нива на разработване и умения:

Сървърна, мрежова и хостинг среда

А. Това включва разбиране какво може да се счупи и защо, без да се приемат никакви ресурси за даденост.

Б. Правилното използване на файлова система, съхранение в облак, мрежови ресурси и разбирането за излишък и наличност на данни е от съществено значение.

В. Как се мащабира приложението с хардуерни ограничения?

Г. Какво ще кажете за многопоточност и условия на състезание? Най-вероятно няма да ги прилагате в разработката си, но те се използват в света.

Д. Разработчиците на пълни стекове могат да работят рамо до рамо с DevOps. Системата трябва да предоставя полезни съобщения за грешки и възможности за регистриране.

Моделиране на данни

А. Ако моделът на данни е несъвършен, бизнес логиката и по-високите нива започват да се нуждаят от странен (грозен) код, за да компенсират случаите, които моделът на данните не обхваща.

Б. Разработчиците на пълен стек знаят как да създадат разумно нормализиран релационен модел, пълен с външни ключове, индекси, изгледи, справочни таблици и други.

В. Разработчиците на пълни стекове са запознати с концепцията за нерелационни бази данни и разбират как те превъзхождат релационните бази данни.

Бизнес логика

А. Разбиране на стойността, която представлява приложението.

Б. Познаване на солидни обектно-ориентирани принципи.

В. Познаване на рамките, които могат да бъдат използвани.

API ниво / ниво на действие / MVC

А. Как външният свят влияе върху бизнес логиката и модела на данни.

Б. Рамките трябва да се използват активно на това ниво.

В. Разработчиците на пълни стекове имат способността да пишат ясни, последователни, лесни за използване интерфейси. Смущавам се от объркването на някои от API.

Потребителски интерфейс (UI)

А. Разработчици на пълен стек а) разбират как да направят четлив макет или б) осъзнаят, че се нуждаят от помощ от художници и графични дизайнери. Така или иначе, прилагането на добър визуален дизайн е от ключово значение.

Б. Владеене на HTML5 / CSS.

В. JavaScript е обещаващ език за бъдещето и се правят много вълнуващи проекти в света на JavaScript (възел, гръбнак, нокаут ...).

Потребителски опит (UX)

А. Разработчиците на пълен стек оценяват, че потребителите просто искат нещата да работят.

Б. Добрата система не дава на потребителите синдром на карпалния тунел или възпаление на очите.

В. Разработчиците на пълен стек пишат четливи съобщения за грешки. Ако нещо се счупи, извинете се за това. Понякога програмистите неволно пишат съобщения за грешки, които карат потребителя да се чувства глупав да чете.

Разбиране от какво се нуждаят клиентът и бизнесът

А. Сега размиваме линията на архитекта, но това е твърде голяма роля.

Б. Разработчиците на пълни стекове имат представа какво се случва, когато потребителят използва софтуера. Имат и бизнес разбирателство.

Други важни моменти

Възможност за писане на качествени единични тестове. Между другото, дори JavaScript може да има модулни тестове в наши дни. Разберете повтарящите се, автоматизирани процеси на изграждане на приложение, тестване, документиране и внедряване в мащаб. Информираността относно проблемите със сигурността е от съществено значение, тъй като всеки слой представя свои собствени потенциални уязвимости.

Финални мисли

Много лоша практика е да свързвате твърдо код към конкретна реализация (библиотека, операционна система, хардуер и т.н.). Фактът, че разработчикът на пълен стек разбира пълния набор от технологии, не означава, че те имат разрешение да използват най-простия път. Всъщност те го правят, ако това е „проект за издухване“.

Техническите стартиращи фирми се нуждаят от разработчици на пълни стекове поради тяхната гъвкавост! С развитието на организацията обаче тя се нуждае от все повече и повече всеотдайни специалисти.

Не съм сигурен дали можете да се наречете разработчик на пълни стекове, освен ако през професионалната си кариера не сте работили на множество езици, платформи и дори индустрии. Пълният стек е извън обхвата на „старши инженер“, тъй като е в същата посока като програмиста на полиглот, но с по-голямо представяне на всички фитинги. Моля, обърнете внимание, че в моя списък има само 3-5 елемента, свързани с кодирането.

Надяваме се че бяхме полезни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи !

RSS
Comment deleted
Зареждане...

Други статии