Хеликоптерът на НАСА прави първия си полет на Марс [ВИДЕО]

+24
540
Хеликоптерът на НАСА прави първия си полет на Марс  [ВИДЕО]

Безпилотен хеликоптер прави първия си полет на Марс. Записът на живо е достъпен в канала на НАСА в YouTube.

Полетът се проведе рано сутринта и излъчването започна в 6:15 ч. Според разписанието полетът отне около 40 секунди. По-късно командният център на НАСА получи телеметрични данни и снимка от марсохода Perseverance. Официалният акаунт в Twitter на националната космическа агенция приветства успешното приключване на тестовия полет.

Първият полет на изобретателността беше предшестван от работата по моделиране и планиране на инженери от НАСА. Атмосферата на Червената планета е по-разредена от атмосферата на Земята, поради което двигателят на хеликоптера трябва да полага повече усилия, за да го вдигне във въздуха. Отбелязва се, че лопатките на безпилотния апарат се движат със скорост 2500 оборота в минута, докато 400-500 оборота в минута са достатъчни за хеликоптер на Земята.

Находчивостта е оборудвана с по-мощен процесор от Perseverance, който получава команди от земята и обработва данните, получени от камерите. Благодарение на хеликоптера, специалистите могат да изучават планински височини, до които по очевидни причини не може да се стигне с марсохода.

На 7 април представители на НАСА обявиха, че тестовият полет на хеликоптера на Марс ще се проведе не по-рано от 11 април, след което датите бяха изместени със седмица. Хеликоптерът "Марс" с тегло 1,8 килограма първоначално е бил разположен вътре в марсохода Perseverance, но след това е отделен от марсохода.

Надяваме се че бяхме полезни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи !

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии