Лесни начини да управлявате времето си

+20
303
Лесни начини да управлявате времето си

Здравейте скъпи читатели, споделям съвети за управление на времето и подобряване на лична ефективност. В края на статията споделих линк на софтуерно решение за планиране на деня. Приятно четенето!

Всички успешни хора го правят

Всички успели хора са много продуктивни. Те работят много и правят много, а това не е едно и също нещо. Производителността е свързана главно с резултата, а не с процеса. Ако възнамерявате да увеличите производителността си, сте решени да го направите. Хората губят време, защото никога не са решили да подобрят производителността си.

И ако сте решили, тогава не отстъпвайте и повтаряйте това, което правят всички успешни хора, докато това не стане втора природа за вас. Основната тайна на личната ефективност се крие в правилното разпределение на времето. Управлението на времето помага да се избегне незавидната съдба да бъдеш заложник на собствения си бизнес или кариера.

Най-важното е да се определи основното

Задачата на управлението на времето е да определи основното във времето. Приоритизирането ви позволява ефективно да управлявате списъка си със задачи, като присвоявате различно ниво на важност на всяка задача.

След като идентифицирате важна задача, преценете последствията дали тя е изпълнена или не. Важна задача има сериозни последици, ако не бъде изпълнена в срок.

Методът ABCD е подходящ за приоритизиране. Това е много прост начин за планиране и се състои в даване на всяка задача от списъка със задачи приоритет за нейното изпълнение.

По този начин задача, маркирана с буквата А, посочва най-важния случай с най-сериозни последици, ако не бъде изпълнена. Основното правило на метода е да не се поема задача B, докато задача A не бъде изпълнена, а за задача C, докато задача B е отворена и т.н.

Буквата D означава "надолу!" Това писмо трябва да маркира незначителни задачи, които не засягат нищо. За да приоритизирате всяка група задачи, използвайте числа, които ще показват последователността на задачите. По този начин най-важното в списъка ви трябва да бъде А1.

Законът за принудителната ефективност

Основната тайна на управлението на времето е фокусът и фокусът. Започнете с решаването на приоритетните задачи и правете всичко последователно, тоест едно по едно. Хвърляйки калъф и връщайки се към него отново и отново, вие намалявате ефективността си с 5 пъти.

Използвайте закона за задължителната ефективност, който казва, че никога няма достатъчно време за всичко, но винаги има достатъчно време за най-важните неща. Ето защо е важно да се съберете и да се принудите да правите това, което ще донесе най-големи ползи и резултати на първо място.

Всички случаи могат да бъдат разделени на 4 групи:

 1. Спешно и важно; 
 2. Важно, но не спешно; 
 3. Спешно, но не важно; 
 4. Не е спешно или важно.

Тази класификация е кръстена на американския президент и се нарича метод на Айзенхауер (прозорец, принцип).

Основните задачи са спешни и важни задачи. Опитът да отложите такива неща за по-късно ще ви създаде ненужни проблеми - трябва да ги поемете върху себе си и незабавно. Следват нещата, които са важни, но не спешни. Такива задачи могат да бъдат отложени, но могат да окажат силно въздействие в дългосрочен план. Неспешните и важни неща имат навика да стават спешни и важни, ако постоянно се отлагат. За да предотвратите това, предварително им осигурете времеви резерв. 

Спешните, но маловажни задачи имат малко влияние върху вашия успех. Участието в спешни, но не важни въпроси не дава резултат и може значително да повлияе на ефективността ви. Такива случаи отнемат по-голямата част от резерва ви за време. Това са точно задачите, които, ако е възможно, трябва да бъдат делегирани или намалени. Логично е да се приеме, че неспешните и маловажни въпроси нямат принципно значение и не носят никакви последици, ако не са изпълнени. Такива случаи могат безопасно да бъдат изтрити от вашия списък.

Думата „не“ спестява неочаквано много време

Най-важната дума за организиране на собственото си време е учтивото не. Научете се да отказвате и да отказвате на задачи, които не са сред приоритетите ви. Бъдете тактични и отказвайте, така че човекът да разбере, че отхвърляте не него лично, а задачата.

Проследявайте за какво харчите работата и свободното си време. Забележете дейности, които отнемат много време (като обсъждане на новините с колеги, безцелна смяна на телевизионни канали или четене на флаери и вестници).

Направете рейтинг на такива безполезни дейности, наричайки го „никога повече няма да правя това“, и въведете там онези дейности, които не ви носят никаква полза и не ви доближават до целта ви.

На какво е способна кошницата за отпадъци?

Хората, които се представят добре, работят на чиста маса. Непродуктивните и несъбрани хора имат див хаос на масата. Влезте в навика да подреждате документи навреме, да изхвърляте ненужните и да работите на чисто бюро. Забелязано е, че до 30% от работното време се изразходва в търсене на подходящата хартия. Кошчето е един от най-ефективните инструменти за управление на времето.

Принцип на баланса

Най-лесният начин да избегнете паниката при непрекъснато увеличаващия се обем работа е да поемете дълбоко въздух и да кажете: „Мога да правя само това, което мога“ и спокойно да започнете да съставяте списък. Анализирайки задачите си, винаги ще виждате, че имате достатъчно време за решаване на жизненоважни проблеми.

Внимавайте да поддържате баланс в живота си. Работейки до изчерпване, няма да можете да заблудите тялото, то пак ще вземе своето, а ако не спрете, ще го направи принудително. И това явно не е включено във вашите планове.

Но управлението на времето не е достатъчно, за да бъде ефективно. Важно е да се грижите за здравето си и да се поддържате в добра физическа форма. Животът ви трябва да е изпълнен със събития, винаги трябва да има време за вашето семейство и почивка.

Основният принцип на баланса: количеството време у дома и качеството на времето на работа са важни.

На първо място винаги трябва да сте вие и основните хора в живота ви - за това си струва да работите върху собствената си ефективност.

Аз лично ползвам софтуерни решения за планиране на деня:

1 todoist

2 reminders (важи само за Apple)

Много ви препоръчвам  TodoIst!

Основни предимства на TodoIST :

 • работи на всички устройства и операционни системи,
 • възможност за планиране на задачи,
 • създаване на категории,
 • създаване на подзадачите,
 • възлагане на задачите,
 • персонален профил,
 • бизнес профил,
 • създаване на шаблони,
 • възможност за коментари,
 • смяна на темата,
 • получаване на точки за ефективността и много други.

- отвори официален сайт: https://todoist.com/r/abraham_xtmhoq

След успешна регистрация през този линк, лично от мен  получавате безплатно ползване на всички възможности на премиум версия в рамките на 2 месеца.

Благодаря ви за четенето, искрено се надявам че бях полезен и интересен на вас. Бъдете винаги здрави и усмихнати! Задавайте вашите въпроси, или пишете коментарии.

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии