Анализ на филма Матрицата

+82
1201
Анализ на филма Матрицата

Матрицата е заместител на реалността, виртуален сурогат. Компютърът дава на хората фалшив живот, доказвайки, че те много добре са разпознали природата на своите създатели и дори са възприели най-лошите им характеристики. 

Изкуственият интелект пое юздите на отслабената човешка цивилизация. Всъщност самите хора са виновни: те са се превърнали от личности в „потребители“, от независим биологичен вид в батерии.


Мотивиращи фрази показват идеология и философия на всички части на матрицата, главният герой НЕО приемайки червена таблетка става участник на всички събития. Морфиус непрекъснато мотивира НЕО защото има вяра в него. 

Морфиус – „Опитвам се да освободя ума ти. Но мога само да насоча вратата. Ти сам трябва да излезнеш на свобода“. Тази фраза описва красотата на мотивацията и силата на избора. 

Матрицата е система, тази система е наш враг. Когато сте вътре, се оглеждате,  какво виждате? Бизнесмени, учители, адвокати, дърводелци. Хората, които се опитваме да спасим, но докато са свързани, те все още са част от системата, което означава нашите врагове.  Трябва да разберете, че повечето от тези хора не са готови да се изключат. И много от тях са много привързани към системата, така че ще се борят за нея.

Архитектът, авторът на „Матрицата“, веднъж се опита да създаде идеален свят за човечеството, но в крайна сметка това беше далеч от най-добрия вариант. Библейските нюанси на образа на Архитекта са неоспорими: това е Богът на изкуствения интелект, действащ едновременно в два свята: реален и виртуален. Именно той обяснява на Нео, че няма пророчество и неговата задача е да рестартира Матрицата. Морфейската бунтовническа група е специален механизъм за саморегулиране на Матрицата, който трябва да намери грешки в текущата си версия. Унищожаването на този спомагателен инструмент е предварително програмирано. Няма да има победен резултат. Значението на края на трилогията „Матрица“ е битката на Нео с агент Смит го кара да разбере, че той не може да спечели без помощта на Главния компютър, който се оказа безсилен преди своето поколение, точно както човечеството беше безсилно пред изкуствения интелект, генериран от него. Сътрудничеството на Нео и компютъра води до рестартиране.

Нео успя да даде свобода на хората - сега всеки човек, който иска да напусне Матрицата, ще може да направи това без пречки. Сега хората вече не са изправени пред избор: живот в сън или смърт в реалния свят. Само няколко отчаяни можеха да решат да изберат смъртта. Изборът стана по-труден и по-труден: удобен сън или събуждане. И трилогията не дава специални причини за оптимизъм.

Автор: Авраам Михайлов

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии