Какво е индустрия 4.0 и какво трябва да знаем?

+18
368
Какво е индустрия 4.0 и какво трябва да знаем?

Нова индустриална революция, за разлика от всички предишни, неизбежно ще промени начина ни на работа, игра, общуване и пазаруване. Споделям какво трябва да знаем за четвъртата индустриална революция.

Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) предполага нов подход към производството, основан на масовото въвеждане на информационни технологии в индустрията, широкомащабна автоматизация на бизнес процесите и разпространението на изкуствен интелект.

Ползите от Четвъртата индустриална революция са ясни: 

  • повишена производителност, 
  • по-голяма безопасност на работниците чрез намаляване на работните места в опасни условия на труд, 
  • повишена конкурентоспособност, новаторски продукти и много други.

Социалните и политически системи, които спасиха милиони хора от бедност и ръководиха националните и глобалните ни политики в продължение на половин век, сега работят срещу нас. " С това обезпокоително изявление започва книгата „Технологии на Четвъртата индустриална революция“, написана от основателя и постоянен президент на Световния икономически форум в Давос Клаус Шваб. През 2016 г. той въведе в масово използване термина „Индустрия 4.0“ (той се появи през 2011 г. в Германия и обозначава технологията на „интелигентните“ фабрики), който стана синоним на Четвъртата индустриална революция.

Както всички предишни индустриални революции, и четвъртата променя не само производството, но и целия ни живот - икономиката, отношенията между хората, дори донякъде самото разбиране на това какво означава да бъдеш човек. Изкуствен интелект и роботизация, Интернет на нещата (IoT) и 3D печат, виртуална и добавена реалност, био- и невротехнологии - тези най-нови методи стават част от нашето ежедневие пред очите ни.

Надяваме се че бяхме полезни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи !

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии