​Роботи срещу хората или съвместна работа?

+15
606
​Роботи срещу хората или съвместна работа?

Здравейте, в предишната статия споделих какво за Четвъртата индустриална революция. В тази статия споделям едно изследване по тази тема.

Четвъртата индустриална революция може да доведе до безпрецедентно увеличаване на разликата между богати и бедни. Броят на инвестициите в проекти, които се занимават с изкуствен интелект, нараства, тъй като техните технологии могат значително да намалят разходите за компаниите. Но страничният ефект ще бъде бързото съкращаване на работни места.

Според прогнозата на McKinsey, до 2030 г. около 400 милиона души на планетата, или 14% от работната сила, ще загубят работата си поради факта, че техните функции ще се изпълняват от програми и роботи. 

53% от работниците вярват, че автоматизацията значително ще промени или ще направи работата им остаряла през следващите десет години (само 28% смятат, че това е малко вероятно). 

77% от служителите ще бъдат принудени да придобият нови умения в близко бъдеще или напълно да се преквалифицират във връзка с роботизация. 

80% от мъжете придобиват нови умения поради роботизация, в сравнение със 74% от жените. 

34% от възрастните без средно или висше образование не считат за необходимо да развиват нови цифрови умения.

69% от хората на възраст от 18 до 34 години са положителни за потенциалното въздействие на цифровизацията върху пазара на труда. 

Тяхното мнение се споделя от 59% от хората на възраст от 35 до 54 години и 50% над 55-годишна възраст.

Нека да рагледаме и позитивна страна, в обозримо бъдеще обаче изкуственият интелект няма да бъде равен на хората. Напротив, системите за ИИ работят най-добре, когато се ръководят от човек, поставят му цели и предлагат оптимални решения.

Какво още ни очаква с развитието на Индустрия 4.0? Бедните ще стават по-бедни, а богатите по-богати. Много ИТ компании вече са се превърнали в монополисти в своите области. Например през 2017 г. Google контролира почти 90% от глобалния пазар на контекстна реклама, а Facebook контролира почти 80% от социалните мрежи.

Надяваме се че бяхме полезни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи !

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии