Горите намаляват температурата на Земята до 15% благодарение на образуването на ниски облаци

+18
249
Горите намаляват температурата на Земята до 15% благодарение на образуването на ниски облаци

На нашата безценна планета Земя - вековните гори постепенно изчезват, които са от голямо значение за екосистемата на планетата. Горите са важни не само за улавяне на въглерод, но и за стабилна температура на Земята. Ново проучване на учени отбелязва, че ако нямаше гори на планетата, температурата щеше да бъде с 15 градуса по -висока от сега.

Авторите на изследването отбелязват, че дърветата влияят върху процеса на създаване на ниски облаци, които значително намаляват температурата на въздуха, но преди това влиянието на гората беше малко подценявано. Новото откритие идва от сателитни наблюдения, които демонстрират значението на горите за смекчаване на климата.

Най - големият ефект на горите върху образуването на ниски облаци се наблюдава в иглолистните гори на планетата. Един от водещите автори на научна работа за влиянието на горите върху климата е Алесандро Ческати. Учените са установили, че на някои места по планетата температурата може да бъде с 15 градуса по - ниска поради горите.

„Ние сме далеч от първите учени, решили да изследват влиянието на горите върху повърхността на планетата, общата температура, която значително намалява, когато Земята е покрита с дървета, но наскоро човешката цивилизация е отговорна за унищожаването на огромни гори, които могат да повлияят негативно на изменението на климата. "

През зимата влиянието на дърветата върху климата намалява. Това се дължи на покриването на дървета със сняг, но най -голям ефект върху климата на Земята може да се види през пролетта и лятото. По - голямата част от влиянието на гората може да се наблюдава в Северна Америка, Русия и Източна Европа.

„Това проучване стана възможно благодарение на съвременните технологии и околоземните спътници, които показват глобални процеси. Беше трудно да си представим пълните ползи от горите, които не само абсорбират въглерод, но и създават ниски облаци, които намаляват температурата на повърхността на планетата. "

Авторите на изследването смятат, че световната общност спешно трябва да се заеме с възстановяването на обезлесени и изгорели гори. ако това не бъде направено, тогава температурата на планетата може да се увеличи значително, а процесите на глобално затопляне ще бъдат още по -разрушителни за екосистемата на планетата.

Надяваме се че бяхме полезни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии