Защо е важно да следите inodes?

+17
790
Защо е важно да следите inodes?

Здравейте, понеже има много въпроси свързани с INODES, реших да напиша статия и да отговоря на въпрос защо е важно да следим INODES?

Един възможен сценарий, при който файловата система може да остане без място, е когато всички inodes се използват.

Това може да се случи дори ако има достатъчно свободно място на диска; консумирането на всички inodes във файловата система може да блокира създаването на нови файлове.

Това също може да доведе до внезапно спиране на системата.

За да разберете броя на inodes файлове в директория, например в основната директория, отворете прозорец на терминала и изпълнете следната команда ls, където параметърът -l означава формат на дълъг списък, -a означава всички файлове и - означава отпечатване на индексния номер на всеки файл.

$ ls -lai /

За да получите общия брой inodes в основната директория, изпълнете следната команда du

$ sudo du --inode /

За да получите статистически данни за използването на inode (наличен брой, използван брой, както и процентно използване) на основния дял, използвайте командите df, както следва (флагът -h ви позволява да покажете информацията в четим от човека формат).

$ sudo df -ih /


Изводи

Следователно всеки файл се индексира с индекс, който е метаданните за файла.Индексът съдържа информация като физическото местоположение на файла, размера на файла, собственика и групата на файла, разрешенията на файла (четене, запис и изпълнение), времеви печати и брояч, показващ броя на твърдите връзки . които сочат към файл.

Въпроси по тази тема

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии