Млади лауреати на Нобелова награда

+15
674
Млади лауреати на Нобелова награда

  Нобеловата награда се смята за най-престижната награда за интелектуални постижения в няколко категории. Наградата е кръстена на шведския химик Алфред Бернхард Нобел, който е изобретил много експлозиви, включително динамит, и са получили 355 бр различни патенти. В негова чест синтетичен елемент (нобелий). През 1895 г. Алфред Нобел подписва последния си завещание, отказвайки се от богатството си - 215 милиона долара за 2018 г. - редица награди за тези, които постигна нещо необичайно (в полза на човечеството) в областите на химията, физиката, медицината и литературата и света. През 1968 г. централната банка на Швеция Sveriges Riksbank учредява наградата Sveriges Riksbank за икономика науки в памет на Алфред Нобел.

Между 1901 и 2018 г. общо 590 Нобеловите награди бяха присъдени на 908 лауреати и 27 организации. Няколко учени и организации са били почитани повече от веднъж. Победителят получава златен медал, грамота и пари сумата, определена от Нобеловата фондация. Средно аритметично възраст на носителите на Нобелова награда [за всички категории] е 59. Следва подробно списък на най-младите нобелови лауреати, които получиха награда на церемонията.

Вернер Хайзенберг

Възраст: 31 

Дял на наградата: 1/1 

Категория / Година: Нобелова награда по физика за 1932 г 

Спечели за: Изграждане на квантова механика 

Вернер Хайзенберг беше един от основните пионери квантова механика. Той е най-известен с принципа несигурност на Хайзенберг, който гласи, че точното местоположението и скоростта на обекта не могат да бъдат измерени едновременно, дори теоретично. Според модела на Нилс Бор за атома, електроните излъчват и поглъщат излъчване с определена дължина на вълната, когато те скачат от една орбита в друга около ядрото. Модел обяснява водородния атом, но не е много добре се вписва в сложни атоми и молекули. Хайзенберг предложи нов тип модел, наречен квантова механика за описване на енергийните нива на атомите и субатомни частици. Той постави граници (отношение несигурност) за това как да се определи точно местоположението и скоростта на частицата в същото време.

Лоуренс Брэгг

Възраст: 25 

Дял от наградата: 1/2 

Категория / Година: Нобелова награда по физика за 1915 г 

Спечели за: Анализ на кристална структура с с помощта на рентгенови лъчи 

Лорънс Браг завърши работата си, почетен Нобелова награда, на 23 години. Две години по-късно той стана най-младият човек, получил Нобелова награда през 1915 г. и запазва заглавието в през следващите 99 години. Браг е и най-младият Нобелов лауреат по физика досега. Германският физик Макс фон Лауе открива тази дифракция възниква при преминаване на рентгенови лъчи кристал. Лорънс Браг и баща му (който беше професор) реши да продължи да разследва това въпрос. Те установиха връзка между дължината на вълната на рентгеновите лъчи радиация, неговия ъгъл на падане и разстоянието между тях атомни слоеве вътре в кристала. Това съотношение може да се използва за изучаване на структурата кристал. Проучването направи възможно измерването подреждане на атомите в кристалните структури.

Пол Дирак

Възраст: 31

Дял от наградата: 1/2

Категория / Година: Нобелова награда по физика за 1933 г

Спечелено за: откриване на нови продуктивни формиатомна теория

По-голямата част от работата на Пол Дирак се върти около математически и теоретични аспекти на квантова механика. Заедно с фундаменталния принос към ранното развитие квантовата електродинамика, той изведе релативистката вълновото уравнение, известно като уравнението на Дирак, да се опише поведението на фермионите и да се предположи съществуването на антиматерия. Уравнението на Дирак въведе специалната теория на относителността уравнение на Шрьодингер. Работата му се разглежда като ползотворно помирение между квантовата механика и Общата теория на относителността на Айнщайн. Освен Нобеловата награда, Дирак получи и Кралската медал (1939), медал на Копли (1952), медал Макс Планк (1952) и мемориалната награда на Дж. Робърт Опенхаймер (1969).

Мейрид Кориган

                                            Старата снимка на Бети Уилямс и Мейрид Кориган (вдясно)

Възраст: 32

Дял от наградата: 1/2

Категория / Година: Нобелова награда за мир 1976 г

Спечели за: работата й като съоснователобщности от хора по света

Мейрид Кориган е съосновател на организацията Жени за мир, която по-късно се превърна в "Общност за света на хората" - организация, която насърчава мирните решения на проблемите в Северна Ирландия. Тя е отгледана в бедно семейство в Белфаст. Като правише работа в офиса, тя отдели много време за благотворителност в католическата организация Legion of Дева Мария.

В резултат на жестока престрелка (която се е разиграла в 1976) сестра й загуби три деца. Свидетел се свърза с Мейрид и двамата се съгласиха да създадат мирна организация за прекратяване на неприятен конфликт между протестанти и католици в северна Ирландия. Тя събра хиляди хора на протестни шествия и не изостави надеждата, дори когато хората от общността загубиха цялата си подкрепа в края на 70-те години. Тя продължи местната си мирна работа във всички трудни сценарии.

Брайън Джоузефсън

Възраст: 33 

Дял от наградата: 1/2 

Категория / Година: Нобелова награда по физика за 1973 г 

Спечелено за: Предсказване на свръхтокови свойства чрез тунелна бариера 

Брайън Джоузефсън е известен със своята иновативност работа по квантово тунелиране и свръхпроводимост. Той беше на 22 години, когато работи квантово механично явление, което го донесе Нобелова награда. Квантовата физика описва материята като частици и вълни. При квантовото тунелиране преминава субатомна частица през потенциална бариера, а това явление не може да бъде предсказано от законите на класическата механика. През 1962 г. Джоузефсън предлага нов феномен свръхток, в който той прогнозира някои неочаквани резултати със свръхпроводници. Свръхпроводниците са материали, които са дефицитни електрическо съпротивление при ниски температури. Той установи, че без наложено напрежение токът може преминават през два отделени свръхпроводника тънък изолатор. Ако добавим и изправена напрежение, може да възникне променлив ток.

Джошуа Ледерберг

Възраст: 33

Години дял на наградата: 1/2

Категория / година: Нобелова награда за медицина 1958 гна годината

Спечелено за: Откриване, че бактериите могат да се обменят.

Джошуа Ледербърг беше американски молекулярно биолог, открил механизмите на генрекомбинация в бактерии.

Той започна да експерементира клетъчна биология в началото на 40-те години. Дълго време се смяташе, че бактериите могат да се размножават само чрез разделяне на две части. Въпреки това през 1946г Ледерберг и неговият колега показаха, че гените в бактериите може също да се промени по същия начин, както по време на сексуален контакт размножаване, наблюдавано при сложни организми. Две бактерии могат да обменят генетични материал един с друг, преминавайки през някои сегменти ДНК чрез връзка, подобна на мост. Той също доказа явление, наречено трансдукция, при което бактериалният ген може да се предава от една бактерия към другият чрез вирус, наречен бактериофаг. Известен е и с работата си в областта изкуствен интелект и космическата програма на САЩ, включително търсенето на живот на Марс. Ледерберг предупреди за извънземно микроби, които могат да влязат в земната атмосфера на борда на космическия кораб Спутник през 1957 г. Той предположи, че както космическите кораби, така и астронавтите бяха върнати под карантина и проверени за такива микроби.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии