Фридлиб Фердинанд Рунге: революционен химик, който откри кофеин

+16
197
Фридлиб Фердинанд Рунге: революционен химик, който откри кофеин

   Фридлиб Фердинанд Рунге е немски химик, роден на 8 февруари 1794 г. Той беше син на лутеранин пастор и трети от седем деца. Той прояви интерес към наука и експерименти в ранна възраст. 

Рунге беше първият човек, който идентифицира кофеин и откри нов метод за боядисване на дрехи. Повечето от приносите му към химията обаче често се пренебрегват. извън полезрението. 

Ето ви няколко основни неща трябва да се знае за химическите експерименти на Рунге. На 16-годишна възраст Фридлиб Рунге започва работа като стажант в аптеката на чичо. Именно тук той започна да се влюбва химия. Веднъж той случайно пръсна капка от екстракта в окото си. беладона (многогодишно тревисто растение) и установи, че зеницата му се е разширила. Като другите учени, той си водеше бележки и пресъздава резултатите чрез накапване екстракт в очните ябълки на котка. Рунге обясни токсичните ефекти на атропина, химикал, открит в беладона.

Впечатлен от демонстрацията на Рунге, Йохан подари торба кафе зърна, което предполага, че може да се използва ги в бъдещи разследвания. Рунге анализира боба и след няколко месеца той идентифицира кофеин. Хората пият кафе от векове, но Фридлиб Рунге беше първият човек, който го идентифицира с химически компоненти. Също така е в състояние да отделя кофеин, основната съставка, която прави напитката ни заредена с енергия.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии