20 май 1570 г. - картограф Авраам Ортелиус пусна първия съвременен атлас

+16
494
20 май 1570 г. - картограф Авраам Ортелиус пусна първия съвременен атлас

Ортелий започва работа като картограф и през 1547 г. става член на Картографската гилдия на Антверпен. В началото от кариерата си той се занимава основно с реклама дейности, с повечето му пътувания преди 1560г година преследва такава цел. 

През 1560 г. той отива в Трир, Лотарингия и Поатие с Жерар Меркатор и вероятно под негово влияние започна да се интересува от научна география. 

През следващите години той участва в създаването на атласа "Theatrum Orbis Terrarum", който остава известен в историята на картографията „ През 1575 г. Авраам Ортелиус е назначен за географ Испанският крал Филип II. Такъв е случаят с препоръки на Бенито Ариас Монтано, тъй като преди това Ортелий е заподозрян в симпатия към протестантството. С от "Synonymia geographica" (1578), по-късно разширено под заглавие "Географски речник" (1587, 1596), той положи основите на критичния анализ древна география. 

Интересен факт е, че в последното издание на тази книга Ортелий разглежда възможността континентален дрейф, който се превърна в геоложки теория след няколко века.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии