НАСА: прието решение за седма полезна мисия към Луната

+16
492
НАСА: прието решение за седма полезна мисия към Луната

НАСА избира компания Intuitive Machines, която ще достави четири полезни товари с цел за научни експерименти на Луната през 2024 г.

Договорът е част програмата на НАСА CLPS и полезният товар ще замине през 2024 г. на мисия IM-3 на борда на спускащия апарат NOVA-C. НАСА печели договор за 77,5 милиона долара с Intuitive Machines за доставка на полезни товари до Луната под формата на научни инструменти и технологични демонстрации. 

Четири полезни товара ще отидат до 2024 г кацаща платформа NOVA-C на Intuitive Machines, а след това участие в мисия IM-3. Съгласно условията на сключения договор ще отговаря за цялата поддръжка на мисията, включително интегрирането на четири нови полезни товари. 

Американската компания също ще отговаря за всеки от тях операции с полезен товар, както и за изстрелване и пътуване от Земята до Луната. Това е третият договор на НАСА с Intuitive Machines и седмият договор по програма CLPS за доставка на инструменти и материали за луната. 

На какво подлежи товарът интеграция? 

Както споменахме, уредите, от които интуитивните машини ще се нуждаят интегрирайте на борда на спускащия апарат NOVA-C, това са четири общи научни инструмента с тегло около 92 кг. Тези натоварвания се разпределят по следния начин на Лунен връх: Това са научни инструменти, които са част от програмата на НАСА „Полезни товари и научни изследвания на повърхността на Луната“ (PRISM). Това е сложна комбинация от инструменти на борда на Lander и Rover, които трябва да продължим.

Роувърът ще измерва точно магнитното поле, плазмата и свойствата на лунния реголит. Разбира се, спускаемият апарат и роувърът ще го направят и сътрудничат чрез споделяне на данни и по този начин значително се увеличават обем на данните. Lunar Vertex ще се фокусира върху вихри на луната - светлина и тъмни криволичещи структури, простиращи се на милилунна повърхност. В магнитните аномалии се откриват поле на лунни вихри, и това устройство ще трябва да обясни връзката между вихри в имагнитно поле, както и тяхното образуване.

горе вляво е ретрорефлекторът MOONLIGHT. Отгоре вдясно е инструмент LUSEM, по-долу е неговата работна схема

Съвместна автономна разпределена роботизирана интелигентност (CADRE): Състои се от множество мобилни роботи, програмирани да работят заедно, симулирайки взаимодействията в екип. Този "автономен" екип ще изследва лунната повърхност, ще събира данни и ще картографира различни области в 3D. CADRE ще използва своя собствена инерционна измервателна единица, камери и сензор за слънчева активност, способни да проследяват позицията на всеки робот, изследващ лунната повърхност.

 Роботите ще комуникират помежду си чрез WI връзка. FI Ретрорефлектор MOONLIGHT: Това е ретро лазерен рефлектор, който отразява лазерни лъчи, изпратени от учени от Земята до Луната, за да бъдат върнати обратно на Земята. По този начин ви позволява да измерите разстоянието между ретрорефлектора и наземната станция. В допълнение, тя може да служи за обяснение на гравитационната динамика Земя-Луна и предоставя информация за вътрешността на спътника. 

Монитор на лунната космическа среда (LUSEM): Използва две дупки, или по-скоро две „врати“, способни да откриват високоенергийни частици, разположени на лунната повърхност. LUSEM ще проследява промените в космическата среда в близост до лунната повърхност, когато е така вътре или извън областта на магнитосферата на Земята, която се простира извън нашата планета. Говорим за областта "в края" на магнитния екран, който заобикаля Земята, където потокът от заредени слънчеви частици се отклонява от магнитното поле на Земята и може да действа като буфер за входящата радиация. 

Разбира се, не е случайно, че това оборудване ще се качи директно на борда на спускаемия апарат NOVA-C по време на мисията IM-3 през 2024 г. Всъщност мястото за кацане на апарата ще бъде близо до лунния вихър, един от най-големите: гамата на Райнер. 

Какъв по-добър начин да ги изследвате от тази възможност? 

Представлява лунни вихри с дължина 64,5 км и ще стане първият, който е изследван толкова внимателно.

Гама Райнер се намира от западната страна на Луната (както я виждаме от Земята) и е един от най-видимите лунни вихри. Все още не знаем много за лунните вихри и това е добра възможност да разберем повече за връзката им с магнитното поле на Луната и тяхното образуване. тодруга цел, която НАСА се стреми да постигне с програмата CLPS. Само чрез тази серия от мисии ще бъде възможно отново да видите човек на Луната. Ерата на Артемида е точно зад ъгъла.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии