Линус Торвалдс: Човекът, който създаде ядрото Linux

+22
764
Линус Торвалдс: Човекът, който създаде ядрото Linux

Здравейте, нека да се обърнем малко към история изваждайки интересни факти. Написах десетки статии за линукс но забравих да споделя най важното - отговорът на въпрос кой е създател на Линукс? В тази публикация подробно отговарям на този въпрос и споделям интересни факти.

Линус Бенедикт Торвалдс, финландско-американски програмист, създаде ядрото на Linux през 1991 г. Това е безплатно ядро на Unix-подобна операционна система с отворен код, което породи стотици дистрибуции операционни системи, известни като Linux. 

Linux се използва днес в голямо разнообразие от изчислителни системи, от вградени устройства и персонални компютри до мейнфреймове и суперкомпютри. Той захранва по-голямата част от мрежата, включително Google и Facebook, и напълно доминира над суперкомпютрите. Всъщност 500-те най-бързи суперкомпютри в света работят Linux. Торвалдс е получил множество награди и награди за работата си. Споделям някои от най-интересните факти за неговия живот, кариера и медийно признание.

Първият му компютър

                                                                       Дънна платка VIC-20

Торвалдс получава първия си компютър на 10-годишна възраст. Това беше 8-битов домашен компютър Commodore VIC-20. Той беше оборудван с 5KB статична памет и използва MOS 6502 процесор.

Торвалдс беше младши лейтенант в армията

Въпреки че Торвалдс обича да прекарва времето си на компютри, той трябваше да избере 11-месечна програма за обучение на офицери за задължителната си военна служба във Финландия. В армията той имаше чин младши лейтенант.

Той разработи свой собствен асемблер и игри

Интересът на Торвалдс към програмирането започва от ранна възраст. Той направи обширни корекции в операционната система на своя персонален компютър Sinclair QL. Тъй като беше доста трудно да се получи софтуер във Финландия, той написа свой собствен асемблер и редактор за компютъра. Той също така разработи няколко игри, включително клонинг на Pac-Man, наречен Cool Man.

Университетски проект

Торвалдс за първи път научи за UNIX през 1990 г. През това време той използва MicroVAX (евтин микрокомпютър, разработен от Digital Equipment Corporation), работещ с операционна система Unix, наречена Ultrix. Впоследствие той придоби 32-битов клонинг на IBM PC, базиран на Intel i386,

Впоследствие той започва работа на нова операционна система. Година по-късно той публикува магистърската си теза, озаглавена Linux: преносима операционна система.


 Торвалдс искаше да нарече ядрото Freax 

Първоначално Торвалдс искаше да нарече своето изобретение Freax, което е конкатенация на Free, Freak и буквата X (като алюзия към Unix). Той дори съхранява файловете под името Freax за около шест месеца. Но Ари Лемке, един от доброволните администратори на FTP сървър, не хареса името Freax и нарече Linux проекта на сървъра, без да пита Torvalds. По-късно обаче Торвалдс се съгласи с това име. 

Той получи търговската марка Linux

Между 1994 и 1995 г. няколко души от различни страни се опитаха да регистрират името "Linux" като търговска марка и започнаха да изискват авторски права от разработчиците на Linux. Това принуди Торвалдс да се намеси. Той потисна тези хора с помощта на Linux International и получи търговската марка Linux. По-късно защитата на търговската марка беше обработена от Linux Mark Institute с нестопанска цел. През 2000 г. Торвалдс определя определени правила за издаване на лицензи.

Негов личен талисман

Талисманът на Торвалдс е пингвин на име Тукс. Също така е приет като талисман на ядрото на Linux. Логото на операционната система, пълничък пингвин, е изображение с отворен код и нищо не притежава. Той е разработен от Лари Юинг през 1996 г. и усъвършенстван от Линус Торвалдс.

Той се ожени за своята ученичка През 1993 г.

Торвалдс преподава основни компютърни уроци в университета в Хелзинки. Той инструктира учениците си да му изпратят имейл като тест (да, след това да съставят имейл беше голяма работа). Една от учениците му, Туве Мони, отговори на имейл с молба за среща. Бързо напред няколко години, те се ожениха и имаха три дъщери. Системното извикване за рестартиране на ядрото на Linux приема рождените им дати (въведени в шестнадесетичен формат) като магически стойности.

Стив Джобс се опита да привлече Линус Торвалдс

През 2000 г. главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс покани Торвалдс в кампуса на Apple в Купертино и се опита да го наеме. Джобс искаше той да работи в Apple и да спре да работи по проекта за Linux. Торвалдс отхвърли предложението и продължи да работи върху Linux. Освен това не му хареса Mac ядро на Mac OS. 

Това беше времето, когато Apple инвестираше сериозно в Mac OS X, който по-късно послужи като основа за iPhone и iPad.

В негова чест е кръстен астероид 

Linux OS е използвана от Spacewatch и много други изследвания на астероиди за събиране и анализ на данни. В чест на Линус за това творение, астероидът 9793 Торвалдс е кръстен на него през 1996 г. През 2003 г. на негово име е кръстен астероидният спътник Линус, който обикаля около големия астероид М-тип 22 Калиопа. Името също е предназначено да почете Линус ван Пелт, герой от комикса Peanuts. 

Други негови известни творения Git: Линус създаде и Git, разпределена система за контрол на версиите за проследяване на промените в изходния код по време на разработката на софтуер. предоставяне. До 2005 г. той използва собствен софтуер, наречен BitKeeper, за контрол на версиите в ядрото на Linux. Когато Bitkeeper затвори безплатната услуга, Торвалдс написа свой собствен безплатен софтуер предоставяне на [Git] за координиране на работата по разработката и проследяване на промените във всеки набор от файлове.

Торвалдс не харесва C ++ 

Линус Торвалдс публикува публикация в техническия лист, в която се посочва, че C ++ е ужасен език. Функциите на библиотеката на C ++ като Boost и STL са неефективни и нестабилни, каза той. Тези функции принуждават разработчиците да пренаписват приложения веднага щом разберат, че тяхната програма разчита твърде много на добрите модели на обекти около нея. Има много опровержения на атаките на Торвалдс. Много компании вярват, че предимствата на C ++ надвишават недостатъците и езикът няма да бъде изключен скоро.

Той мрази социалните мрежи 

Линус не е голям фен на съвременните социални медийни платформи като Twitter, Facebook или Instagram. В интервю с Робърт Йънг той каза, че социалните медии са болест и изглежда допринасят за лошото поведение. Google Plus беше единствената социална мрежа, която някога е имал използва, където прекарва известно време, разглеждайки джаджи.

Нетната стойност на Торвалдс

Доста трудно да се изчисли нетната стойност на Линус Торвалдс или колко печели той, защото никога не е правил тази информацияобществено.

Въпреки това знаем, че двама водещи разработчици на софтуер, базиран на Linux, VA Linux и Red Hat, са дали опции за акции на Torvalds. през 1999г. и двете компании станаха публични през същата година, а временната цена на акциите на Линус нарасна до 20 милиона долара.

Медийни награди и признание

Торвалдс получи десетки престижни награди, включително наградата IEEE Masaru Ibuka Consumer Electronics Award (2018), наградата IEEE Computer Pioneer (2014),Интернет залата на славата (2012) и наградата Vollum (2005).Освен това списание Time го признава за един от най-влиятелните хора в света (2004) и един от революционните герои на последните шест десетилетия (2006). The Britannica Guide го обяви за един от 100-те най-влиятелни изобретатели на всички времена през 2010 г.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии