Германия гласува за отворен код

+12
570
Германия гласува за отворен код

Германия прави многократни опити да изостави продуктите на Microsoft.

Властите на германската държава възнамеряват да се откажат предимно от продуктите на Microsoft - Windows и Office. Други услуги също ще споделят съдбата му. Например, Zoom, конкурент на Microsoft Teams, ще бъде заменен от своя безплатен аналог, Jitsy.

Германските власти се опитват да изоставят  Microsoft от 2003 г. Всичко започна в Мюнхен, известен с факта, че неговите служители няколко пъти прехвърляха компютри от обществения сектор от Windows към Linux и обратно.

Мюнхен искаше да премине към софтуер с отворен код под формата на собствена дистрибуция на Linux, наречена LiMux до 2013 г. По това време заместването на вноса е достигнало 80%. През август 2014 г., само година след завършването на преминаването към LiMux, администрацията на Мюнхен започна да мисли за връщане към Windows. Планира се процесът да започне през февруари 2017 г. и трябва да приключи до 2020 г. Авторитетният портал ZDnet нарече масовото изоставяне на Linux в полза на операционната система Microsoft "Flagship U-turn".

През ноември 2017 г. беше разкрита инвестицията на Мюнхен във връщане към Windows. Според прогнозите на германските власти проектът е трябвало да струва 50 милиона евро.

През май 2020 г. социалдемократите и Зелената партия подписаха споразумение, според което властите в Мюнхен отново ще трябва да преминат към софтуер с отворен код. Месец след многократния "флагмански завой" на Мюнхен, властите на друг германски град, Хамбург, също се обърнаха към Linux. Планът за преминаване към Open Source в този град е изчислен до 2026 г. Linux е избран да замени Windows, но все още не се знае за кой дистрибуторски комплект става дума.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии