10 научни постижения, които останаха незабелязани покрай пандемията

+19
930
10 научни постижения, които останаха незабелязани покрай пандемията

  Предишната година беше сложна. Значителна част от човечеството трябваше да се адаптира към новата реалност с ограничителни мерки, маски, ръкавици. Но се случиха и много хубави неща, за които мнозина дори не чуха на фона на непрестанния поток от информация за коронавируса.

Приятно четене!

1. Астрономите откриват океана на Церера 

Церера е планета джудже, разположена в астероидния пояс. Този малък небесен обект отдавна привлича вниманието на учените и има основателна причина.

През 2020 г., според всички събрани данни, се стигна до заключението, че под повърхността на Церера има солен океан. А там, където има вода, в бъдеще е възможна поне по-ефективна колонизация.

2. Човечеството организира най-голямата полярна експедиция в света 

На 12 октомври 2020 г. международната арктическа експедиция MOSAiC приключи с пристигането на кораба Polarstern в германско пристанище. Общо повече от 150 милиона долара бяха изразходвани за експедицията. Експедицията беше увенчана с успех и според изявлението, събрани са толкова много данни, че може да отнеме много години за анализ.

Учените успяха да проучат по-добре влиянието на глобалното затопляне върху Арктика, да проведат редица екологични и биогеохимични измервания, както и експерименти.

3. SpaceX изстреля първата частна пилотирана ракета

4. Открит нов подход към генната терапия 

През април 2020 г. в научни списания се появи новина, че изследователска група, ръководена от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, е разработила нов метод за безопасно, бързо и рентабилно доставяне на ДНК до стволови клетки. Тази техника използва високочестотни акустични вълни, които учените могат да използват за редактиране на ДНК с висока точност. 

Този метод може да помогне на хората, подложени на генна терапия, да се борят с рак, генетични заболявания и кръвни заболявания.


5. Открит метод за ранна диагностика на рак

Международен екип от изследователи е разработил неинвазивен кръвен тест, наречен PanSeer. С негова помощ е възможно да се определи наличието на един от петте често срещани вида рак при човек четири години преди това състояние да бъде възможно да се диагностицира. 

PanSeer може да открие рак на стомаха, хранопровода, дебелото черво, белите дробове и черния дроб. Освен това тестът помага да се открие рак дори при безсимптомни пациенти. 

Откриването на този метод ще помогне за ранната диагностика на рака и ще увеличи преживяемостта на пациентите.

6. Спиране на разпространението на болести, пренасяни от комари

Милиони хора умират всяка година от ухапвания от комари, заразени с различни болести. Дълго време лекарите и учените не знаеха как ефективно да се справят с тях. 

Но през 2020 г., след завършване на 27-месечно изпитание на нов метод в Индонезия, броят на инфекциите с денга спадна със 77%.  Комарите бяха заразени с бактерията Wolbachia, поради което насекомите не могат да предадат вируса на хората. 

Докато методът е изследван за треска на денга, учените казват, че стратегията може да работи и при други заболявания като Зика и жълта треска.

7. Разработено лекарство за алергия към фъстъци. 

Фъстъците са едни от най-сериозните алергени, засягащи дори повече от десет процента от световното население. Дори малък примес в храната може да причини анафилактичен шок при страдащите от алергия. 

През януари 2020 г. FDA одобри Palforzia, лекарство, което намалява чувствителността на пациентите към фъстъци. Palforzia Text, Това лекарство също помага за намаляване на чувствителността към фъстъци при хора над 18 години. Важен момент е спазването на диета с изключване на фъстъци. 

Изследванията показват, че Palforzia може да помогне за намаляване или дори премахване на алергична реакция при случайно поглъщане на малко количество алерген, но не предпазва от целенасочена консумация на фъстъци.

8. Физиците откриха нов тип частици.

 За първи път започнаха да говорят за аниони още през 80-те години на миналия век, когато тези частици бяха предсказани от физици-теоретици.

През 2020 г., с помощта на два експеримента успяха да потвърдят съществуването им. Всички се делят на абелев и неабелов, като в момента е открит първият вариант, който играе важна роля в квантовия ефект на Хол, който ще бъде полезен за създаването на работещ квантов компютър.


9. Откриха първия плаващ динозавър

В продължение на много години палеонтолозите спорят дали динозаврите могат да плуват. А през април 2020 г. в списание Nature беше публикувана статия, която разказва за намерените вкаменелости на спинозавър. Най-вече учените се интересували от опашката на динозавър, която приличала на риба и, както се предполага, позволявала на спинозавъра да се движи както на сушата, така и под водата.

10. Изстреляни са над 700 сателита Starlink 

Не толкова отдавна частната глобална сателитна мрежа беше нещо недостъпно. Илон Мъск, както в случая с Tesla или SpaceX, доказа, че няма нищо невъзможно. 

През 2020 г. SpaceX изстреля над 700 спътника Starlink. Нещо повече, Amazon и OneWeb вече се присъединяват към триумфа на SpaceX, за да се конкурират със Starlink и да направят интернет още по-достъпен.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии