Роскосмос предложи да осигури на Земята електричество от космоса

+10
313
Роскосмос предложи да осигури на Земята електричество от космоса

Прехвърлянето на енергия от космоса към Земята е възможно с минимални загуби, докато слънчевите панели, разположени в космоса, са няколко пъти по-енергийно ефективни от тези, които работят на Земята.

Комплексът на електроцентралата ще се състои от две части: космическа и наземна. В космоса ще има предавателен модул - безпилотен космически кораб с площ от 70 квадратни метра. То ще акумулира енергията на Слънцето и ще я предава на Земята. На повърхността ще бъде разположен приемен модул - система от антени, които приемат слънчева енергия чрез лазерен канал, преобразуват и разпределят.

„Развитието ще осигури редовното снабдяване с алтернативно електричество до отдалечени – островни, планински и северни – райони на Земята, независимо от метеорологичните условия и времето на деня, а също така ще позволи прехвърлянето на енергия към други космически кораби – за“ планирано презареждане "и в случай на спешност", - се казва в съобщението.

Мария БАРКОВА, научен инженер от отдел „Развитие на модерна RCS техника“: „Във връзка с изчерпването на природните ресурси на Земята, проблемът с намирането на алтернативни източници на енергия е актуален. В атмосферата на нашата планета слънчевите лъчи се разпръскват и почти напълно губят енергийната си ефективност. В космическото пространство обаче ефективността на използването на слънчева енергия е десетки пъти по-висока. Може да се преобразува в лазерен лъч и да се предаде на Земята с минимална загуба на енергия. Тоест човечеството може да черпи неограничена енергия в космоса от възобновяем източник – Слънцето. Това развитие е отлична алтернатива на термоядрената енергия." съобщава източникът - РКС

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!


RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии