Тайните на производителността на Илон Мъск

+12
153
Тайните на производителността на Илон Мъск

Илон Мъск е един от най-богатите и известни предприемачи на планетата. Той притежава и управлява Tesla, SpaceX, SolarCity, The Boring company, Neuralink и други успешни компании. Изследване на Марс, разработване на неврочипове, супермощни батерии и свръхбързи коли – Мъск намира време за всичко наведнъж. Смята се, че бизнесмен е постигнал такъв успех до голяма степен благодарение на навиците си.

Какво прави в свободното си време? Полезни ли са всичките му навици? Нека го разберем.

Долу телефонните обаждания

Илон Мъск е изоставил формите на комуникация, които изискват отговор в реално време – това му позволява да не нарушава графика си. Опитва се да избягва телефонни обаждания, предпочитайки имейл и месинджъри. „Много съм добър в раздаване на имейл адреса си на всички. Пощата е моята сила “, шегува се предприемачът.

Малко сън и ранно ставане

Илон Мъск си ляга не по-рано от един сутринта и става всеки ден около седем сутринта. Според бизнесмена обикновено успява да спи по шест часа на ден.

Изненадващо, с този режим Илон Мъск успява да работи продуктивно. Въпреки това той все още смята, че такъв график не е нормален: „Сега работя 80-90 часа седмично. И е дори по-добре, отколкото беше – преди имах 120-часов график. Чувствах се изтощен, сякаш бях изгорил куп неврони. Никой не трябва да работи така, може просто да полудееш.

Eжедневен душ

Потребител на Reddit попита Илон Мъск: „Кой според вас е най-положителният ежедневен навик, който има най-положително въздействие върху живота ви?“ Отговорът беше прост: „Душ“. Бизнесменът може да пропусне закуска, но никога душ.

Четене

Когато Мъск питат как се е научил да строи ракети, той обикновено отговаря много просто: „Обичам да чета книги“. Според бизнесмена той е фен на фентъзито и научната фантастика. Формирането на личността му е силно повлияно от Властелинът на пръстените „Героите в книгите, които чета... винаги са чувствали, че трябва да спасят света“, каза Мъск пред The New Yorker.

Мъск казва, че е преминал през "екзистенциална криза" като тийнейджър, опитвайки се да намери смисъл в живота. Чете Фридрих Ницше, Артур Шопенхауер и други философи, но това не помогна. След това попадна на Дъглас Адамс „Пътеводител на стопаджия в галактиката“. Според сюжета, свръхинтелигентна раса от същества е създала суперкомпютър, за да отговори на „Основния въпрос на живота, Вселената и всичко това“. След седем и половина милиона години изчисления, компютърът даде отговор - "42". „Беше много поучително за мен – въпросът в много случаи е по-важен от отговора. Ако можете да формулирате въпроса правилно, тогава отговорът е лесен. Така че можем да разберем по-добре Вселената, ако се научим да задаваме правилните въпроси“, каза Мъск.

Мъск също обича биографиите. Бенджамин Франклин е един от хората, които смята за свои герои. „Смятам, че Франклин е бил предприемач. Той започна от нулата и в крайна сметка постигна невероятни резултати. Той е моят герой", каза Мъск. Друг бизнесмен, според него, е научил много, като е прочел биографията на Алберт Айнщайн. Както и при Франклин, животът на този учен е историята на „гений, който преобрази света със своя интелект и амбиция“.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии