Европейска комисия: USB Type-C е универсален порт за зареждане

+5
84
Европейска комисия: USB Type-C е универсален порт за зареждане

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на Европейския парламент одобри интерфейса USB Type-C като универсален стандарт за устройства за зареждане, продавани в ЕС.

ЕС има за цел да стандартизира конекторите за зареждане за различни електронни устройства като USB Type-C, Micro-USB и Lightning. Комисията на Европейския парламент стигна до заключението, че смартфони, таблети, камери, слушалки и слушалки, както и игрови конзоли и преносими високоговорители, трябва да споделят общ порт за зареждане.

Изключение ще бъдат малките устройства като смарт часовници, фитнес гривни и други джаджи, които поради размера си не могат да използват USB Type-C конектора.

Приемането на USB Type-C като универсален стандарт за зареждане беше подкрепено от 43 членове на комисията на Европейския парламент, други двама гласуваха против.

Сега ЕП трябва да разработи и приеме подходящ закон. Може да е готов до май, където ще бъде представен на следващата пленарна сесия на Европейския парламент. Законът обаче ще влезе в сила не по-рано от 2024 г. До 2026 г. ЕС планира да хармонизира технологиите за безжично зареждане.

Според ЕС годишният обем на електронните отпадъци само от едно зарядно устройство е от 11 до 13 хиляди тона. Европейската комисия изчислява, че използването на универсално зареждане ще спести на европейските потребители 250 милиона евро годишно.

Членовете на Европейския парламент предложиха да се въведе стандарт за едно зарядно устройство в началото на 2020 г. Тогава Apple му се противопостави, която предлага устройства с Lightning кабел. Компанията заяви, че този ход "ще навреди на иновациите и потребителите".

Необходимостта от универсално зарядно устройство се обсъжда в ЕС от 2009 г. Тогава производителите на електронни устройства подписаха Меморандум за разбирателство. Те включват Apple, Samsung и Nokia. Тогава ставаше дума за популяризиране на стандарта USB 2.0 micro-B.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии