Как да развием стратегическо мислене

+6
296
Как да развием стратегическо мислене

 Основата на стратегическото мислене е способността да се действа във връзка с бъдещето, която се развива чрез практически опит. Човек с такова мислене предвижда моменти на кризисни ситуации. Те могат да унищожат минали постижения, които вече са станали неуместни, но в същото време да отворят нови възможности за успешно развитие. Осъзнавайки това, човек с такова мислене е в състояние да избегне много грешки.

Съвети

1 Не забравяйте да получите приятни емоции, управлявайте ги. Занимавайте се с всякакви дейности, които ви носят емоционален подем. Резултатите от изследванията са доказан факт, че човешкото мислене зависи от емоциите. Приятните емоции допринасят за стратегическото развитие на личността. Отрицателните емоции активират тактическото мислене и с течение на времето човек деградира. 

2 За да развиете стратегическо мислене, общувайте повече. На езика на психологията това се нарича развиваща се екстраверсия. Като станете по-отворени, приятелски настроени и общителни, вие ще откриете повече информация и други възможности за вашите потенциални клиенти. 

3 Настройте се за непрекъснато учене. Стратегическото мислене е системно мислене. Ето защо, когато планирате стратегически действия, е необходимо постоянно да повишавате нивото на знания в различни области. 

4 Една от основите на стратегическото мислене е анализът. Анализирайте повече различни ситуации, размислете и правете изводи. Използвайте доказания изход от ситуации при по-нататъшното планиране на вашите дейности. 

5 Реализирайте целите си. Трябва да се научите свободно да взимате решения и да постигате реализацията на плановете си. 

6 Използвайте негативните събития за вашето преживяване. Те могат да изглеждат като такива само на пръв поглед. „Във всичко лошо има добро“, казват китайците. Това е необходим тест за откриване и консолидиране на определено умение във вас, за да реагирате в подобна ситуация. С този опит в бъдеще ще можете да разработите стратегически план за действие, водещ до успех. 

7 Задължително посещавайте обучения и семинари по тази тема. Това могат да бъдат както тесни тематични програми, така и общи лекции. Изберете това, което ви харесва най-много.

Надяваме се че бяхме интересни за вас, бъдете винаги здрави и щастливи!

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии