Google ще разпространява интернет със светлинни сигнали в Кения

+29
808
Google ще разпространява интернет със светлинни сигнали в Кения

Alphabet Corporation, която е собственик на Google, инициира нов проект за предоставяне на достъп до интернет в бедните страни и отдалечените общности. Той ще използва технология за оптично предаване на данни.

През юли тази година компанията даде зелена светлина на Project Loon, която даде на кенийците възможност за достъп до мобилен високоскоростен интернет чрез огромни балони, плаващи в стратосферата. Този път лабораторията Alphabet "X" започна работа по проект Taara, който използва разработки в космическите комуникационни технологии (FSOC). Тя вече е тествана в Андра Прадеш, Индия. Това предполага приемане на сигнали от базови станции от сонди по оптичен път. Също така станциите ще могат да се свързват помежду си чрез оптични сигнали.

Във видеопрезентация изпълнителният директор на Project Taara Махе Кришнасвами заяви, че екипът вече официално работи с телекомуникационния доставчик Econet в Африка. Неговите базови станции ще ви позволят да получавате и разпространявате интернет в градовете и селата в Кения. Предимството на този конкретен метод за разпространение на Интернет е, че той не изисква физическа връзка с базови станции, например влакна.

Работната надморска височина за сондите е 20 километра, по нея няма дъжд или самолети, така че нищо не може да попречи на сондите. И като ги пуснете в голям брой, ще бъде възможно да се покрие почти цялата Земя с високоскоростен достъп до Интернет, дори в ъгли, където е невъзможно да се осъществи достъп до Интернет по други начини.

Ще бъдат инсталирани базови станции с фотосензори за приемане на сигнали от сонди на покриви, стълбове и дървета, тъй като е важно да няма физически бариери между топката и приемника.

Пропускателната способност на този метод за трансфер на данни ще бъде 20 Gbps. Според представител на екипа това е достатъчно за хиляда жители на един град да гледат едновременно видеоклипове в YouTube.

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии