Как компанията на Илон Мъск ни доближава до бъдещето

+33
1220
Как компанията на Илон Мъск ни доближава до бъдещето

Въпреки факта, че са изминали повече от 60 години от началото на космическите изследвания, интересът към него в света не отслабва. Все повече страни се включват в космическата надпревара, стремейки се да поемат водещата роля в това състезание. Освен това космосът се превръща в печеливш бизнес. Защо държавите трябва да се присъединят към космическата надпревара?

Има няколко причини за нарастването на "космическите" амбиции. На първо място, това е възможност да се демонстрира нивото на развитие на нечия икономика, желанието да бъдем в крак с другите държави. На второ място, това е възможност да печелите пари в космоса, където можете да направите много, както с ръцете на хората, така и с помощта на автоматизация. Възможно е да продавате произведените стоки много изгодно, а услугите, предоставяни с помощта на космически кораби (комуникации, наблюдения на климата, навигация и т.н.) са високо ценени. Трето, разработването на национални космически програми е доказателство за развитието на въоръжените сили на държавата и служи на интересите на стратегическата сигурност. Присъствието на собствени превозвачи в страната дава сигнал на потенциалните противници, възпирайки потенциалните агресори.

И накрая, развитието на космонавтиката винаги е престижно, то допринася за нарастването на търсенето на продуктите от други индустрии и има положителен ефект върху развитието на страната. Следователно изобщо не е изненадващо, че почти всеки ден има новини, че тази или онази страна се е ангажирала с космически дейности, опитвайки се да бъде в крак с другите.

Какво общо има частният бизнес с него?

Не само цели държави навлизат на пазара на космически услуги. Бизнесът също осъзна своите предимства и въпреки значителните разходи и повече от дългите периоди на изплащане активно инвестира в нова индустрия: частните космически компании се развиват в различни посоки.

Интересът на частните инвеститори, на първо място, може да се обясни с факта, че различни държави в продължение на няколко десетилетия космически изследвания са решили много технически проблеми, идентифицирали способностите на хората по време на полети и създали необходимата инфраструктура. Частните компании не трябва да решават много въпроси от нулата, тъй като човечеството вече е натрупало солиден опит в подготовката за полети, тяхното изпълнение, рехабилитация след полета на онези, които са били в космоса, доставка и връщане на товари и други подобни. Сега бизнесът може да продължи напред, да развива астронавтиката, като се стреми да я направи по-евтина и по-достъпна. Следователно областите на дейност, с които частните компании се занимават в тази област, станаха повече - това е космическият туризъм, създаването на превозвачи и полезни товари и много повече. Днес активността в частната астронавтика е висока. Можете да назовете няколко играча наведнъж, които определено се чуват, например Blue Origin, Virgin Galactic, Axiom Space, Rocket Lab и други. Но най-известната частна космическа компания в света днес може да се счита за Американската корпорация за космически изследвания, по-известна като SpaceX.

Тайната на успеха на Илон Мъск

Въпреки че не е първата частна космическа компания, SpaceX постигна значителен напредък. Компанията е основана през 2002 г. и не само произвежда различни космически технологии, но вече е извършила много успешни изстрелвания, инжектирала е голямо количество полезен товар в орбита, а през май тази година е инжектирана в орбита и успешно е скачила с Международната космическа станция (ISS) своя космически кораб Crew Dragon. Демо-2 с екипаж от двама астронавти. Постиженията на компанията се състоят предимно в задълбочен анализ на отрасловите тенденции, постоянно проучване на търсенето и предлагането на пазара, създаване на уникален екип от служители с различни компетенции и използване на нови материали.

Също така е важно, че компанията започна да разработва няколко направления, от космически „камиони“ до ракети носители и от пилотирани космически кораби до космически кораби за изследване на други планети и спътници, за да представи Интернет. Разбира се, компанията се съсредоточи върху сътрудничеството с държавните агенции, защото именно те разработваха астронавтика в продължение на много години, но в същото време SpaceX оцени нарастващия интерес към космоса от страна на компанията и гражданите и успя да създаде продукти за тях. До голяма степен благодарение на внедрената техническа политика и създаването на напреднал екип от служители, компанията успя да реши сложни проблеми и да създаде уникални продукти, които я превърнаха в лидери в частната астронавтика.

Един от най-забележителните постижения е повторното използване на ракети-носители, което позволи на компанията да намали разходите за доставка на полезни товари в космоса с 20-40%, в зависимост от конкретните условия. Това предизвика допълнителен интерес към дейността на компанията, улесни сключването на нови договори с нея, както от държавни структури, така и от частни компании.

Говорейки за SpaceX, не може да не споменем основателя на компанията Илон Мъск, без чиито идеи и възгледи успехът на SpaceX едва ли би бил възможен. Мъск е не просто основател, с чиито пари е създадена компанията, но и визионер, който я движи напред. Страстта му към космоса и всичко свързано с него изиграха важна роля при решаването на сложни технически проблеми, създавайки екип от съмишленици с това колко бързо компанията постигна успех. Мъск не е само основател и главен изпълнителен директор, той е и главен инженер на SpaceX и изборът на технически решения, допринесли за успеха на компанията, се дължи до голяма степен на него. Освен това, Мъск извърши много подготвителна работа, когато започна да създава компания, например, той дойде в Русия, интересуваше се от най-богатия опит на местната космическа индустрия, обмисли възможността за сътрудничество с нашите предприятия, но това не се осъществи по ред причини.

SpaceX не е единствената компания на Илон Мъск, той е съсобственик на редица емблематични активи, например Tesla, която произвежда електрически автомобили, или Neuralink, която възнамерява да разработи и произведе имплантируеми неврокомпютърни интерфейси. Желанието на Мъск да направи нещо ново, напреднало, необичайно говори не само за способността му да вижда бъдещето, но и да го създава и прави го достъпно за по-голямата част от световното население, тъй като ниската цена прави пазара масивен.

Бъдещето принадлежи на частната астронавтика

Вероятно през следващите години компанията ще продължи да работи по развитието на частната астронавтика в света и ще засили позициите си. Най-вероятно ще се съсредоточи върху две неща: изследване на пилотиран космос и изстрелване на спътници в космоса. През август тази година беше съобщено, че SpaceX е подписал договор с Пентагона за изстрелване на превозни средства за въоръжените сили на САЩ през 2022-2027 г. на обща стойност 316 млн. Долара. Компанията ще извършва пилотирани полети до МКС, доставяйки там астронавти от НАСА и други страни, така че освен това корабите на други конкуренти на компанията по Програмата за търговски екипаж с екипажи до МКС все още не са летели.

Непряко потвърждение за това може да бъде неотдавнашният доклад, че екипажът на космическия кораб „Союз МС-18“, който трябва да излети през пролетта на 2011 г., ще бъде изцяло руски. От една страна, успехите на SpaceX могат да допринесат за развитието на частната астронавтика в света, включително Руската федерация. От друга страна, евентуалното прекратяване на доставката на американски астронавти до МКС с помощта на руския "Союз" може да намали доходите на вътрешната космонавтика. Това означава, че нашите компании трябва да продължат да работят за намаляване на разходите за услугите си, за да останат конкурентоспособни. Също така е необходимо да се подкрепят частни играчи от Руската федерация, за да се създаде достоен конкурент на SpaceX, Русия може да направи това, като се има предвид нейния богат опит в изследването на космоса.

RSS
Все още няма коментари. Бъдете първият, който добави коментар!
Зареждане...

Други статии