​Барокамера - какво е това и как помага в живота ни?

+34
3342
​Барокамера - какво е това и как помага в живота ни?

Здравейте, тази статия е изградена върху отговори и въпроси, този принцип ще ни помогне да научим по-добре за иновация, която подобрява най-ценното - нашето здраве!

Според УикиПедия, има няколко видове барокамери, днес ще разгледаме барокамера която се използва в медицината, тя се нарича хипербарича камера. 

Хипербаричните камери се използват в медицината за кислородна баротерапия при различни заболявания, за симулиране на ситуации, при които човек е под налягане по-голямо от атмосферното, за обучение на водолази, космонавти, пилоти. Те могат да бъдат под налягане до 6 бара за терапевтични цели. Последният напредък в медицината направи възможно създаването на преносими барокамери за един пациент, в които налягането се повишава с 0,3-0,5 бара над атмосферното.

Въпрос: Използва ли се методът за профилактични цели?

Отговор: Да, използва се за предотвратяване на обостряния, удължаване на периода на ремисия при хронични заболявания, укрепване на имунитета, повишаване на адаптацията към условията на околната среда, повишаване на жизнеността, енергията и енергичността.

Въпрос: Какво е хипербарна оксигенация?

Отговор: Хипербаричната оксигенация  е метод за въздействие върху тялото с помощта на кислород под високо налягане в медицинските устройства под налягане (барокамери). В същото време вдишваният кислород се разтваря в големи количества в телесните течности.

Въпрос: Какъв ефект има кислородът върху тялото под високо налягане?

Отговор: Хипербаричната оксигенация има многофакторен ефект върху организма, който се проявява в следните ефекти:

 • премахване на недостига на кислород в органи и тъкани;
 • повишени метаболитни процеси в тъканите;
 • активиране на процесите на детоксикация;
 • стимулиране на възстановяването и заздравяването на тъканите;
 • антибактериален ефект;
 • укрепване на имунитета;
 • засилване действието на използваните лекарства.

Въпрос:  За какви видове заболявания е ефективен методът ?

Отговор: Прилагането на метода  са толкова обширно, че е трудно да се открият заболявания и състояния, при които този метод не е бил ефективен. 

Заболявания при които се прилага метода са:

 • заболявания на централната нервна система (мозъчни и гръбначно-мозъчни травми, вегетативно-съдова дистония, дисциркулаторна енцефалопатия, нарушения на кръвообращението на мозъка, мигрена, нарушения на съня);
 • заболявания на периферната нервна система (невропатия, остеохондроза на гръбначния стълб, невралгия);
 • заболявания на стомашно-чревния тракт (езофагит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, чернодробна недостатъчност, хепатит, колит, чернодробна цироза);
 • заболявания на сърдечно-съдовата система (исхемична болест на сърцето, ангина пекторис, сърдечна недостатъчност, аритмии);
 • хирургични заболявания (подготовка за операция, следоперативен период, изгаряния, наранявания на крайниците, перитонит, сепсис, разширени вени на долните крайници, заличаващи заболявания на крайниците, трофични нарушения на меките тъкани);
 • заболявания на ендокринната система (захарен диабет и неговите усложнения, тиреотоксикоза);
 • урологични заболявания (остра и хронична бъбречна недостатъчност, нефрит, цистит, простатит, сексуална дисфункция при мъжете);
 • заболявания на УНГ-органите (сензоневрална загуба на слуха);
 • очни заболявания (нарушения на кръвообращението на ретината, дистрофия на зрителния нерв);
 • заболявания на устната кухина (пародонтоза, пародонтоза, гингивит, стоматит);
 • козметология (увеличаване на броя на бръчките, сухота и летаргия на кожата, възстановяване на нейната еластичност);
 • намален имунитет, синдром на хронична умора;
 • отравяне с въглероден окис, продукти от горенето, технически течности, опиати, синдром на отнемане на алкохол;
 • акушерска патология и гинекологични заболявания (патология на бременни жени, фетална хипоксия и недохранване, заплаха от прекъсване на бременността, безплодие, хронични възпалителни заболявания на женската генитална област).

Може ли разходките извън града, сред природата, да заменят терапията?

Отговор: Този е уникален метод на терапия. Средата, в която се намира пациентът по време на сесията, не се среща в природата. По отношение на силата на своя ефект върху човешкото тяло, методът не може да се сравни с нито един от методите на кислородната терапия (кислородна инхалация, механична вентилация, трансмембранна оксигенация). Не изключвайки ползите от ходенето извън града, физическите и дихателните упражнения, няма алтернатива на кислородната баротерапия, а в някои случаи баротерапия е единственият ефективен метод за терапия при отравяне с въглероден окис, образуващи метхемоглобин, цианиди; анаеробна клостридиална хирургична инфекция; газова емболия на кръвоносните съдове; декомпресивна болест; ботулизъм; тромбоемболия на белодробната артерия.

Благодаря ви, че прочетохте статията, надявам се статията да ви е била полезна. Разбира се, преди да се започне терапия, е необходима - задължителна консултация с Вашия лекар. 

Давам ви контакти на фирми, предлагащи баротерапия в България: 

Име: Център за подобряване на здравето в София 

Адрес: ул. „Гургулят“ 1, 1142 Център, София

Телефон: 0897666101

Име: Хипербарика 

Адрес: Национална футболна база, ул. „Околовръстен път“ 11, 1616 Резиденция Бояна, София

Телефон: 0882123456

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА НА ХИПЕРБАРИКА 

RSS
14:09

Със сигурност ще пробвам :))

Николай Дамянов
00:18 (редактиран)
+1

Здравейте, купих си барокамера, но ми трябва повече информация как да я използвам -при какви заболявания, колко бара, колко време, какъв период от време трябва между хибернацията? Ако има курсове — бих посетил такъв, за да се науча.

Зареждане...

Други статии